Sanitaslogo


SAMLING AV SANITASGUTTER I ALLE ALDRE

I ÅRDAL I SEPTEMBER 2005

Nå nærmer turen seg med stormskritt, venner. I skrivende stund er det 2 uker til vi sees på Fiskepiren i Stavanger, klar for århundrets gjenforeningstur. I disse dager dukker det opp annonser og artikler i lokalavisene i byen som vil fortelle flere detaljer fra opplegget som alle gleder seg til og som nå mer enn 150 feriekolonister har meldt seg på. Nedenfor ser du den annonsen som vil stå i lokalavisene. Her skulle det meste fremgå, men er det noe du lurer på så ikke nøl med å ta kontakt med oss. Flere detaljer vil komme fram mot avreise her på denne siden. Gled deg!

Detaljer om turen.

OBS! OBS! Når vi returnerer til Fiskepiren etter det som etter alle solemerker ser ut til å bli en kjempetur tilbake til barndomsminnene våre, ønsker vi å invitere de som har lyst på en mer løssluppen fortsettelse på festen til Martinique pub på Nytorget/Pedersgaten. Hit inviterer vi også alle jenter som har vært på Duedalen feriekoloni. Kanskje kan vi få til noe sammen? Se ellers annonse i Rogalands Avis torsdag 8. september (Faksimile av annonsen nedenfor).

Mimringen fortsetter utover lørdagskvelden.

Annonse

Torsdag 6. juli 2005 stod denne annonsen i Rogalands Avis. (En tilsvarende var å finne i Stavanger Aftenblads utgave samme dag.) Vi vil gjerne påpeke at det forekommer en feil i annonseteksten, datoen 10.09.05 er blitt til 10.09.06. Turen skal altså foregå denne høsten.

Annonsen inviterer alle Sanitasgutter til gjenforening. Det betyr ikke at vi har glemt ut lærere og betjening forøvrig. For oss som fikk oppleve deres omsorg og brennende interesse for feriekolonien, vil det selvsagt være ekstra stas om vi fikk treffe noen av dere igjen. Så herved er alle tidligere lærere, ledere og komitemedlemmer spesielt inviterte. Dere vil bli behandlet som hedersgjester!

I midten av august ble en tilsvarende annonse rykket inn i begge avisene og dessuten i Storhaug bydelsavis. Nedenfor ser du denne annonsen. (Blåfargen er satt på av oss.)

Annonse i august 2005

Når turen nærmer seg, vil du på denne siden stadig finne nye meldinger om hvor du skal møte opp, hvilken båt vi skal ta, ting som vi vil informere om i forbindelse med programmet og så videre.

LITT AV HVERT FRA FERIKOLONILIVET PÅ SANITAS...

Her på den nederste, mørkeste delen av denne sida vil vi sette inn artige ting som dukker opp etterhvert som folk kommer med historier og andre ting fra feriekolonitiden, og som ikke passer direkte inn på noen av de andre siden. Det vil derfor også være lurt å kikke innom denne sida både titt og ofte.

Først av alt har vi lyst til å vise dere noen stolte trofeer som mange av guttene fikk med seg tilbake fra Sanitas. Har du andre varianter av diplomer eller trofeer, enn dem du ser i rammen nedenfor, blir vi svært glade for å høre fra deg.

DIPLOMER UTDELT TIL STOLTE GUTTER
FOR GOD INNSATS PÅ YMSE FELT.
Jerndiplom
Solvdiplom
gulldiplom

Sølvdiplom brukt som gulldiplom.

Idrettsdiplom 1959
Idrettsdiplom 1964
Ordensmannsdiplom 1965

Under 2. verdenskrig fortsatte man med feriekoloni om somrene. Nå var det kanskje viktigere enn noensinne å styrke barna foran harde vintre. Nedenfor gjengir vi både et opprop til foreldre om å støtte opp om basaren til inntekt for feriekolonien og en oppfordring til byens frie aviser å trykke en påminnelse om bidrag fra byens bedriftsledere om å støtte koloniene.

DIKT, OPPROP OG BREV
Diktet nedenfor finnes i flere aviser til forskjellige tider, og er ikke så lett å tidfeste, men ifølge Skolemuseets Årbok 1986 er det skrevet av O.R. i 1936.
Under krigen var det mange vanskeligheter for folk flest og også for feriekolonikomiteen. Rogalands Avis (som dengang het "1ste Mai") var stengt av tyskerne etter den berømte og modige lederen "Ingen nordmand til salgs". Komiteen måtte derfor henvende seg til de tre gjenværende lokalavisene, Dagbladet Rogaland, Stavangeren og Stavanger Aftenblad, som vi ser nedenfor. Resten taler vel for seg selv.

Dikt

Dikt

Bestilling

Bestilling av løpesedler

Opprop

Opprop til foreldrene under krigen


Avisinnlegg

Manus til avisinnlegg

FRIBILLETT

Fribillett

Brev

Følgebrev til avisene

De offentlige tilskuddene var aldri store nok til å fullfinansiere feriekoloniene i Stavanger. Vi vet at såvel velhavende og varmhjertede borgere, som bedrifter og fagforeninger stod for store årlige tilskudd. Likeledes la feriekomiteen ned et stort arbeid på å arrangere en kveldsunderholdning (av og til to) hvor man også hadde en utlodning til inntekt for saken. Nedenfor kan du studere innholdet i den årlige underholdningen i 4 forskjellige år mellom de to verdenskrigene.

DEN ÅRLIGE AFTENUNDERHOLDNINGEN MED UTLODNING
Det finnes deler av plakater for dette årlige evenementet så langt tilbake som 1916. Plakatene så stort sett ut som de 4 vi har gjengitt nedenfor, men i 1938 utgaven ser vi at det er notert "5 farger" oppe i det ene hjørnet. Det er ganske interessant å lese hva som var trekkplaster for å få folk til å strømme til lokalene i Folketeateret eller Betania disse årene.
1932
Utlodning 1932
1937
Kveldsunderholdning 1937
1938
Basar og underholdning 1938
1940
Kveldsunderholdning like før krigsutbruddet 1940

Noen gutter var heldigere enn andre; det vil si hvis du likte deg på Sanitas, og fikk komme tilbake år etter år. Bjørn Strand var en av disse heldige. Han trivdes som fisken i vannet på Sanitas, noe som disse 9 diplomene gir sitt vitnesbyrd om.

Bjørn Strand sine Sanitasdiplomer.
1.
Klikk
2.
Klikk
3.
Klikk
4.
Klikk
5.
Klikk
6.
Klikk
7.
Klikk
8.
Klikk
9.
Klikk

Copyright ©2005 Sanitastur.com