Sanitaslogo


ETTER TUREN

(Bilder fra turen finner du nederst på denne siden. Og videre på SIDE 2, SIDE 3 og SIDE 4)

Forsida i Bygdaposten, 16. september 2005
Sommaren kom med Sanitas-gutane, del 1

Sommaren kom med
Sanitas-gutane.

Lokalavisen i Årdal og Hjelmeland, Bygdaposten, hadde en flott artikkel om gjenforeningen på Sanitas. Ovenfor ser du førstesiden i avisa etter at vi hadde vært der. Til høyre og venstre her kan du klikke på småbildene for å kunne lese hele artikkelen. Foruten teksten var det også en hel side med fine bilder, som vi ikke gjengir her, fordi det meste er dekket av andre innsendte bilder.
Vel blåst Årdal og Bygdaposten!
Sommaren kom med sanitas-gutane, del 2

Hva skrev byavisene om turen?
Rogalandsavis var først ute, ettersom de i tilegg til å være eneste morgenavis (på dette tidspunktet) også hadde sin søndagsutgave.
Stavanger Aftenblad kom med sin omtale i mandagsutgaven og hadde en for mange, svært sårende overskrift. Vedkommende som "forfattet den" må ha vært bevisstløs, eller i allefall ikke så lite historieløs, i gjerningsøyeblikket.
Begge avisene forteller imidlertid om en svært så vellykket tur. Referatene finner du i rubrikkene nedenfor.
Klikk på bildene av artiklene for å lese dem. Klikk på bildene for å se større utgaver av dem.
ROGALANDS AVIS, søndag 11.
september 2005.
OVERSKRIFT: MIMRETUR FOR SANITAS-GUTTER

Ra's søndagsutgave, søndag 11. september 2005
Etter hjemkomsten gikk festen videre på Martinique. Her ser vi to av arrangørene, Johnny og Egil, fryde seg over en i alle deler vellykket tur tilbake til barndommens sommerparadis.
Egil og Johnny nyter suksessen!
STAVANGER AFTENBLAD, mandag 12. september 2005.
Aftenbladets forside 12.september 2005

Aftenbladets kultursider 12. september 2005

Mange av dem som hadde en flott opplevelse i Årdal lørdag 10. september 2005 følte at de fikk et slag under beltestedet da de leste Aftenbladets overskrift og teksten over bildet nederst til venstre.
Aftenbladets artikkel

Filmen er klar! De som var tilstede på Martinique på urpremieren, var tydelig fornøyde med det de så og salget gikk strykende! På bare denne ene kvelden fikk vi solgt nesten halvparten av de 200 filmene som er vårt første mål. Men salget fortsetter og dere som ikke sikret dere et eksemplar, bør trå til så raskt som mulig. stikk innom på Martinique mellom 1800 og 0100 en kveld og kjøp filmen der, eller kontakt Johnny, Egil eller redaktøren for sida som også har filmer for salg. Prisen er fortsatt kun 250 kr pr kjempeopplevelse!

APRIL 2006: Filmen fåes fortsatt, og i tillegg til ovennevnte steder kan du også få den i filmavdelingen på OBS! på Mariero. Det er ikke svært mange eksemplarer igjen.

Bestilte arkivbilder (de som var utstilt på Sanitas), er også klare. De koster 20 kr pr bilde. Ta kontakt med Harald Claussen på telefon 51 87 16 46 (eller via kontaktknappen i menyen på toppen av denne sida) for avtale om henting eller levering. Det er 14 uavhentede fotopakker.

GLIMT FRA TUREN
Gutta boys
Gutta Boys

Fra venstre ser vi: Inge M. Bjørnevik, Lakki (Lars Mikkelsen), John Skien, Inge Georg Eriksen, Pelle (Pelle Pettersen), Kjell Skretting. Bildet er sendt inn av Inge Georg Eriksen.

Fredag 23. september 2005 viser John Skien hele Norge hvordan turen vår til bake til barndommens ferier på Sanitas artet seg. Det skjer i programmet Norge Rundt på NRK 1. Innslaget blir også vist på Martinique på mandag 26. september.

Fredag 23. september finner du også en siste annonse i Rogalands Avis som takker våre sponsorer og hjelpere og inviterer deg og alle andre til å se filmen fra turen på Martinique for første gang. Samtidig blir det anledning til å kjøpe DVD'en med filmen pluss mye ekstra snadder for 250 kr. (Se ramme lenger nede på denne siden.) På Martinique vil de som glemte å hente medlemskortet sitt i Sanitas' venner, også kunne hente dette denne kvelden. Dessuten kan de som ønsker det, også hente de "gamle" bildene som de har bestilt fra utstillingen i Årdal. Og så vil Arve Finne synge for og med oss! Alt dette skjer på Martinique på Nytorget mandag 26. september 2005 kl. 1830. Velkommen alle som kan krype og gå!

Århundrets gjenforeningstur er blitt historie, og hvilken historie det ble! Nesten 200 forventningsfulle sanitasgutter Old Boys steg i land i Årdal i strålende solskinn og til vakre toner fra bygdefolkets kor før den nostalgiske mimreturen i to rekker mot Sanitas begynte. Og resten av turen (som redaktøren selv ikke deltok på) håper vi å høre reaksjoner på, fra dere som fikk oppleve arrangementet fra innsiden. Aviser og TV har gitt oss nydelige glimt av et særs vellykket arrangement, og på denne siden vil vi vise deltakernes opplevelser gjennom tekst og bilder.

Under båtturen inn til Årdal holdt Sven Egil Omdal et knakende godt kåseri om sine opplevelser som "førstereisgutt" på Sanitas. Den meget sorgmuntre historien kan du lese i sin helhet under tittelen "Stilleste gutt på sovesal Blå" på siden "Minner".

Videre nedover på denne siden vil vi imidlertid gi opplysninger om hvordan kontakter kan knyttes eller bilder oppdrives. Hiv deg på med dine bilder eller reaksjoner etter turen. Her vil du også finne de siste nyhetene og meldingene i tiden fremover.

SNØBALLEN ER BEGYNT Å RULLE!

Suksessturen er vel i havn. Bildene fra den ser du flere og flere av på denne sida etter som dagene går. Og ikke nok med det. Filmen som Skjalg Omdahls team tok opp gjennom hele dagen består av 8 timer råfilm. Denne vil han klippe sammen til en god times underholdning for dere som var med til Sanitas nå i september og for alle som har et forhold til Sanitas og Årdal.

Denne filmen vil sammen med den gamle filmen fra 1948 som dere fikk se på Sanitas og et lydopptak med Aslaug Øye i NRK lokalen fra 1963, bli å finne på en splitter ny DVD. Der vil også alle bildene fra gamle dager (arkivet på Sanitassidene) bli lagt inn. DVD'en vil bli solgt for kr 250 pr stk.

FILMPREMIERE PÅ MARTINIQUE

MANDAG 26. SEPTEMBER 2005 KL 1830.

Filmen blir vist for første gang denne kvelden på Martinique og alle som ønsker å sikre seg et eksemplar kan gjøre det rett etter visningen. Kopiene ligger klar!

Framvisning av medlemskort gir gratis kaffe inne på Martinique. Dersom du ikke ennå har hentet medlemskortet ditt, kan du gjøre det denne kvelden. (Gjelder alle som står på tur-lista på sanitassidene.)

Skjalg Omdahl vil være tilstede og orientere om filmen og videre filmplaner.

Vi skulle svært gjerne også møte noen av 48-guttene som er på den gamle filmen denne kvelden. Leser du dette på internett, håper vi du vil la jungeltelegrafen gløde, slik at alle får sjansen til å møte opp på Martinique, enten de var med på turen til Årdal eller ikke!


VIKTIG MELDING OM DVD'en og BOKPROSJEKTET

Alle vi har snakket med gleder seg veldig til å få se (og kjøpe) DVD'en med det innholdet vi har beskrevet ovenfor. Det er derfor med godt mot vi går til produksjon av denne filmplaten.

Det koster imidlertid ca 50 000 kr å produsere den og trykke den opp i 200 eksemplarer. Selger vi disse som planlagt for 250 kr pr stk. går vi ut i balanse.

Men som dere alle vet, sikter vi enda høyere. Vårt mål er å lage en skikkelig dokumentarfilm, som så langt det lar seg gjøre med det filmmaterialet vi kan få hånd om, og ved hjelp av nye opptak og mange intervjuer med noen av dagens "veteraner", kan kaste et historisk lys over ferikolonien Sanitas og dens betydning for gutter som vokste opp i Stavanger gjennom to tredeler av forrige århundre.

En slik film koster mye, men det er den vi har som mål å lage. Noe av grunnkapitalen har vi fått inn gjennom sponsorer og turgebyr, men vi håper altså å kapre ny kapital ved hjelp av salg av DVD'en. Hjelp oss å klare å selge mer enn de 200 eksemplarene, så kommer filmfondet til å stige med 250 kr for hver solgt DVD utover de 200 første!

De som har fulgt med i aviser og radio gjennom de siste ukene (mars 2006), vil ha forstått at de pengene som har blitt til overs etter arrangementet vårt i september, i sin helhet har gått inn i bokprosjektet, som viste seg mer realiserbart enn en film om feriekoloniens historeie.

Sanitas' historie skal bevares for ettertiden.

Det er vårt ansvar!

HUSK Å BESTILLE DET OFFISIELLE BILDET

Mens vi var på Sanitas ble det tatt noen "offisielle" bilder av vår medbragte fotograf, Rein Hansen. Hvis noen glemte å bestille bildet, er det ennå mulig å gjøre det gjennom å klikke på lenken nedenfor. Først vil vi gjenta de prisene som gjelder:

Fellesbildet vil bli laget i 20 x 25 format — og sendt den enkelte i etterkant.
Gruppebilder vil bli laget i 13 x 18 format.

Prisene på fellesbildet vil avhenge av hvor mange som bestiller.
Følgende priser vil gjelde, inkludert faktura og porto:
Inntil 80 bilder (totalt bestilt): kr. 200.- pr. stk.
Inntil 100 bilder : kr. 180.- pr. stk.
Inntil 120 bilder: kr. 160.- pr. stk

Gruppebilder, inklusive faktura og porto:
Kr. 80.- pr. bilde.

BESTILL HER

Dersom du heller ikke fikk bestilt alle bildene du ville av de som var utstilte langs teltveggen i Årdal (og som du finner med samme nummer i bildearkivet her på sidene), kan du også gjøre det ved å bruke bestillingsknappen ovenfor. Disse bildene blir omlag så store som på utstillingen og vil koste ca 20 - 25 kr stykket. Husk å skrive riktig nummer på bildet (bildene) du ønsker. Dersom bildet du ønsker kopi av står på en annen side enn i bildearkivet, er det viktig at du forklarer tydelig hva bildet forestiller.


DEL DINE MINNER

Det var mange som tok bilder på turen og vi er selvsagt interessert i å dele flest mulig av dem med dere andre. Dersom du har gode digitale bilder og har muligheter til det, håper vi du vil sende dine beste til redaktøren av sida. Bruk gjerne kontakt-knappen i hovedmenyen øverst på denne sida. Dersom du har vanlige papirkopier av bilder som kan være interessante for flere, kan du ta kontakt med en av oss tre i komiteen på telefon (se sida "Hvem er vi") så avtaler vi videre.


Nå er du på side 1 med bilder fra turen.
Her finner du side 2 med bilder fra turen.
Her finner du side 3 med bilder fra turen.

Her finner du side 4 med bilder fra turen.

1
Vi stevner mot Årdal
2
Frokosten smakte godt, ser det ut til.
Bilder fra Kristian Grødem, medlem nummer 019
Du kan se alle hans bilder via denne linken.
Passordet er Sanitastur Husk stor S.
3
Årdal kai
4
Tuntreet er klart for transport til Sanitas
5
Denne hesten tok ut med hele ekvipasjen.
6
Sang på gammel steinbru
7
Vi nærmer oss
8
Ordføreren ønsker velkommen
9
For noen ble det til og med en liten svingom.
10
Konsentrerte lyttere
11
Middagen smakte godt og drøsen gikk livlig.
12
Prat over lapskausen
13
Teltet var stort og rommet alle
14
Folk hadde det fint i sola.
15
Folket samlet til underholdning
16
Jone Kvinge leser sine sanitasdikt for en humrende og lydhør forsamling.
17
Lindahl hadde mange som ville snakke med ham.
18
På nedsiden av huset.
19
Manna'en går opp i sangen.
20
Utsikten mot Riskedalsvannet
21
En mann gikk i - ikke på - vannet.
22
Allsang for alle penga'
23
En prat foran dassen
24
Forsangerne gjorde en god jobb!
25
NRK med Jon Skien i spissen gjør jobben sin.
26
Forrektige stændøppkomikar i Ryfylke
27
Minner om blå og rød sovesal var satt ut på plenen
28
Sola varmet godt.
29
Underholdningen fanget oppmerksomheten til de gamle gutter.


Nå er du på side 1 med bilder fra turen.
Her finner du side 2 med bilder fra turen.
Her finner du side 3 med bilder fra turen.

Her finner du side 4 med bilder fra turen.

Copyright ©2005 sanitastur.com