Sanitaslogo


TURKOMITEENS ARBEID

Planleggingen og gjennomføringen av
tur og nettsted.


STARTEN: Tur-ideen oppstår.

Det var et nyhetsinnslag på TV-Vest våren 2005 som tente gnisten i meg og satte igang prosessen som så langt har ført til at dette nettstedet og gjenforeningsturen til Sanitas i Årdal ble virkelighet. Etter et kjapt kulturinnslag i lokal-TV’en gikk "peanøtten" min på høygir. Hodet fyltes av artige minner fra en for lengst svunnen barndom. Mye godt kameratskap og kjekke minner kan knyttes til min egen Sanitas-tid og disse ble levendegjort av noen korte minutters gjensyn med de røde og blå sengene fra sovesalene på Sanitas.

En del av de gamle sengene var. nymalte og fine, blitt satt ut på et jorde - som blikkfang og som kunstverk, like i nærheten av der de opprinnelig sto. Og det var dette reportasjen viste oss. De røde og blå sengene. I en slik hadde jeg selv sovet en gang.

Reportasjen viste også bilder fra det nesten ferdigrestaurerte Sanitasbygget. Og der inne i bygget fanget kameraet den gamle krittavlen. Full av navnetrekk og skriblerier med kritt. Men det var først da denne gamle tavlen ble snudd, at pulsen min økte faretruende. Der så vi et gammelt kunstverk, et maleri. Jeg vet fortsatt ikke om det var et originalt kunstverk eller en reproduksjon, men uansett hadde flere av oss gamle sanitasgutter uten skam satt våre bumerker direkte på kunsten. I tillegg til mitt navnetrekk (Johnny), så jeg klart og tydelig Manna’ens (Magne Høylands) kråketær lyse mot meg fra skjermen. Hvem sa at tagging er et nytt fenomen?

Alle disse guttene må jeg treffe igjen, tenkte jeg. Minnene deres er også mine minner. Og dermed startet det hele.

Jeg visste Bjørn Jensen - også en gammel, god broddgutt - og Aftenbladets Svein Egil Omdahl var tidligere sanitasgutter, og luftet mine tanker for dem. De tente straks. Det samme gjorde mine venner fra den tiden, Egil Edland og Ole Jørgen Møller. To driftige karer som ikke gir seg for "ei halve grove". De ble øyeblikkelig mine kampfeller og sammen ble vi et uslåelig team.

Vi skulle samle flest mulig av tidligere sanitasser i alle aldre for å gjenoppleve somrene i Årdal og utveksle erfaringer med tidligere og senere feriekolonister.

Johan Lindahl, tidligere lærer på Sanitas, åpnet byarkivets skatter fra Sanitas for oss, og takket være ham har vi fått utrolig mye interessant stoff som vi vil dele med dere her på nettstedet og ikke minst under samlingen i Årdal i september 2005. Blant mye annet også en mengde private bilder.

En annen, godt voksen sanitasveteran er lærer Knut Thime. Også han frydet seg over opplegget vårt, ja, han stilte til og med opp i NRK Rogaland i Lokalen og fortalte om tiden sin ved Sanitas. Begge disse hederskarene blir med til høsten og vi har lovet dem hesteskyss fra kaien og opp til Sanitas.

VI GÅR TIL MEDIENE

Mange glupe tanker om den videre prosedyren med opplegget vårt ble drøftet fra nå av. Hvis ideen om en gjenforening skulle bli til virkelighet, var det viktig at alle gamle sanitasgutter ble gjort kjent med turopplegget. Vi kunne umulig nå alle pr telefon. (Det ville blitt et altfor omfattende arbeid å finne fram til gamleguttas nåværende adresser og telefonnumre.) Så det fikk bli pressen i første omgang.

Avisutklippet (til høyre) fra Stavanger Aftenblad 16 juni 2005Faksimile av artikkel i Aftenbladet 16. juni. Klikk bildet!markerer på en måte innledningen til det offentlige arbeidet med å koke sammen et godt opplegg. Vi var på jakt etter bilder fra fortiden som kunne kaste lys over denne spennende delen av så mange stavangergutters oppvekst gjennom to tredeler av et århundre!

Hvis du klikker bildet vil du få opp en lesbar versjon av artikkelen.

Nå var vi virkelig i gang med opplegget vårt!

Vi ville fore avisene med stoff jevnlig gjennom hele sommeren for å holde saken varm og servere nye "appetittvekkere" for "gutta fra dengang".

Intervju med Johnny (Emanuelsen) Godt og vel en uke senere tar Johnny (Emanuelsen) kontakt med Aftenbladet igjen og 25. juni står en ny artikkel på trykk. Denne gang med bilde både av Johnny og det fotballaget han deltok på sommeren 1964. Artikkelen er et intervju med Johnny som forteller både om arbeidet med planleggingen av gjenforeningsturen og gir noen tilbakeblikk med glimt i øyet. Klikk på bildet til venstre, så får du opp en lesbar forstørrelse.

Uka derpå følger Aftenbladet opp med en like stor artikkel om en av byens gutter som selv var på Sanitas i sin tid, Folke Hermansen. Les selv hva han forteller om sine opplevelser på Årdal i "gamle dager". Ønsker du å lese artikkelen, klikker du som vanlig på bildet nedenfor.

Folke Hermansen

Nå starter neste fase av arbeidet vårt. Avisene vil vi "holde varme" omkring Sanitas helt fram til turen, og stoffet vil bli lagt inn her i tur og orden. I mellomtiden går vi i gang med å lage dette nettstedet.

Som du vil ha registrert er nettstedet oppe og går for fullt nå. Men følg med: Her vil det stadig komme nytt stoff.Til Sanitas for å mimre om gamle minner.

Rogalands Avis og Storhaug bydelsavis har også viet prosjektet vårt bred spalteplass. Rogalands Avis hadde et stort oppslag med mange av bildene fra billedarkivet på disse sidene, samt følgende artikkel. Vil du lese artikkkelen, som sto i RA lørdag 30. juli 2005, klikker du bare på bildet til høyre.

Storhaug Bydelsavis har stoff om Sanitas fordelt på tre sider i augustutgaven. Johnny Emanuelsen blir intervjuet på forsiden og redaktøren for nettstedet er sitert på side 4. Dessuten er det en flott helsides artikkel med John Evertsen på side 5. Nedenfor finner du to små klikkbare bilder av de 2 førstnevnte artiklene i avisen. I tillegg har vi også klippet et lite avsnitt fra lederen i samme avis.Grævla kjekt! Samling av SanitasgutterUtdrag av Storhaug bydelsavis sin leder august 2005

Den flotte reportasjen med John Evertsen synes vi er så god og gir så mange fine detaljer fra hans opphold på Sanitas, at vi velger å gjengi den på siden "Minner".

OPPKJØRINGEN TIL GJENFORENINGSTUREN.
Begge stavangeravisene hadde flere artikler om gamle Sanitas før vi la ut på selve turen (etter sterkt press fra en ivrig komite!). De finner du ovenfor denne rammen. Her har vi samlet utklippene fra Rogalands Avis lørdag 3 september, altså nøyaktig en uke før turen. Over 3 hele sider gir avisen et godt bilde av Sanitas og de opplevelser som tusenvis av gutter gjennom årene knytter til dette stedet. En hel side med bilder gjengir vi ikke her fordi alle bildene som er brukt på den finnes i bildearkivet vårt her på nettstedet.
Klikk på bildene nedenfor for å få større skrift, slik at du kan lese artiklene.

Hovedartikkelen hadde som overskrift:
"Tilbake til kolonitiden"
Kolonitiden

Gamle sanitasser uttaler seg.


Gutta boys
Fakta om Sanitas.
Facts
Møte med to gamle lærere og to elever fra 60-tallet.
Hjemme hos Johnny

Minnene sikres.Her er sengene stablet tett sammen på en av sovesalene. En mengde slike blå og røde senger var det som ble plassert ut på et jorde i Årdal som "kunst" og blikkfang.

Jernsengene

Slik så Sanitas ut før restaureringen tok til.

Fullstendig til nedfalls

Ikke alle syntes det var like festlig å bruke utedassen, men måtte du, så måtte du! Om nettene brukte vi nattpotter.

Det var god plass inne i utedassen

I hverfall sengen nærmest vinduet vitner om at det var på tide at noe ble gjort for å ta vare på Sanitas. Høyland Gård har gjort en kjempejobb med stedet, noe du vil se når vi kommer dit i september.

Her har fuglene alene rådet grunnen i mange år.Her er enda et bilde som viser den miserable tilstanden Sanitas befant seg i da Høyland Gård overtok eiendommen og før de startet restaureringsarbeidet.

Oi-oi!

Copyright ©2005 Sanitastur.com