Velkomstside

Hvem er vi?
Duedalens historie
Dette skrev avisene
Bildearkiv 1
Bildearkiv 2
Bildearkiv 3
Duedalentreff 2006
Ymse fra kolonitiden
Minner
Minner 2
Etter turen
Etter turen 2
Bokprosjektet
Våre sponsorer
Kontakt oss
Lenker ut

ET LØST BILDE.

Bjørg og Anne Grete på hyttebesøk.

Dette bildet viser Bjørg og Anne Grete som fikk lov å dra på besøk til Lindis som bodde i ei hytte på Fogn. Ellers fikk man jo ikke gå fritt omkring på øya, men måtte være på Duedalens område, hvis ikke tantene tok oss med på tur.

Et tilbakeblikk og noen minner

Jeg, Inger Helene Breivik, var tante i Duedalen feriekoloni sommeren 1964, 23. juli — 17. august. (Album 5 på denne siden og album-bladene nedenfor den, inneholder noen av mine ferikoloniminner fra Duedalen.)

Jeg er fra Toten og hadde da gått mitt første skoleår på Hamar lærerskole. Jeg ville gjerne komme i gang og jobbe med barn og ønsket meg derfor jobb i en feriekoloni. Fars-slekta mi kommer fra Rogaland og ei kusine av meg, Anne Marie Bøe, var gift og bosatt på Fogn. Så jobben jeg fikk i Duedalen var virkelig en ønskejobb!

Spent og glad dro jeg med tog og båt til Fogn der jeg møtte hyggelige samarbeidspartnere og mange søte barn.

Jeg fylte forresten 20 år mens jeg var tante i Duedalen, men den dagen husker jeg ingenting av. Dagene var fylt av jobb, - mye ansvar. T

ante Eva var ett år eldre enn meg så hun tok ansvaret for de eldste jentene, på Blåsalen. Mens jeg hadde de yngste på Rødsalen. Foruten oss to hadde vi ei koselig eldre dame som laget mat og styrte de faste rutinene etter en oppskrift hun kunne fra mange tidligere opphold. Ei ung jente kom og hjalp henne en del av tiden. Men i de tre ukene jeg var tante var det bare oss tre som hadde alt ansvar hele døgnet hele tiden. Noen barn lengtet litt hjem eller var lei seg av andre grunner, men ingen var vanskelig å ha med å gjøre. Jeg husker bare kreative og søte barn.

En kveld kom noen unge menn på litt ustøe bein opp til det store Duedalenhuset. Det var så seint at ungene hadde lagt seg, men da de hørte skrålingen utenfor sprang de til vinduene. Så mange jenter i dører og vinduer ble nok vel nye for de tøffe unge menn og de forsvant fra tunet og ble borte i den mørke alleen like fort som de hadde dukket opp.

Komiteen meldte sin ankomst, - og vi pyntet og ordnet for at de skulle få et godt inntrykk. Men husmor var litt irritert over at de ikke en gang kunne komme uanmeldt og se hvordan hverdagen var i Duedalen. Vi tantene var nok enige, men vi hadde så mer enn nok med å jobbe så refleksjonene rundt opplegg og ansvar kom først etter oppholdet. 44 barn hadde vi ansvar for hele tiden. Jeg var nå så heldig at jeg fikk fri et par kvelder for å besøke min kusine. Det var koselige avbrekk, men ellers gikk det i ett.

Jeg husker en liten sang som vi sang mye:

Seks små ender kjenner jeg,
Fem er smale og ein er brei.
Refr.: Og den ene lille anda med fjær på strekk,
han kommanderte med et kvekk-kvekk-kvekk,
et kvekk-kvekk-kvekk.

Ned til stranda de ville dra.
Med et vibbel-vabbel, vibbel-vabbel til-og-fra.
Refr.:

Denne sangen har bestemte bevegelser. Jeg som bare hadde sunget den sammen med barn på brei østlandsdialekt syntes det lød nydelig med skarre-r og ”smale” lyder.

Lurer på om noen av jentene husker sangen?

Kvelden før jeg forlot Duedalen hadde vi en avslutningsfest og Anne-May leste et dikt som jeg hadde skrevet til ”bestyrerinna”. Også dette bokmålsdiktet ble nydelig fremført på Stavangerdialekt.

Så lettet som jeg var da de tre ukene var over og alt hadde gått bra har jeg vel nesten aldri vært. Jeg hoppet og sang i gatene i Stavanger da jeg kom dit og var fri for ansvar. Men det var en fin opplevelse og nyttig erfaring å ha med videre i jobben som lærer.

Det var en kreativ og artig ungeflokk i Duedalen da jeg var der. Antagelig slik det alltid var. Og mindre livlig blir det neppe når ”ungene” møtes igjen mange år og erfaringer seinere.

LYKKE TIL !!BILDESIDE 2

Dette er, som dere ser, den andre siden som vi skal fylle med bilder fra livet på Duedalen feriekoloni. Bortsett fra fortellingene som hver og en av dere kan forsynes oss med fra bardommens sommere på Fogn, er bildene den beste historiefortelleren. Bare ved å se på bildene nedenfor og på de andre sidene her, kan vi fornemme stemningen og ikke minst se at verden har forandret seg utrolig mye gjennom de siste 50 - 60 årene. Kos dere med minnene, og ikke glem å forsyne oss med navn på personer dere drar kjensel på.

ALBUM 4: TANTE TURIDS BILDER FRA 1953

Disse bildene har vi fått av Turid Gjøstein (gift Madsen) som var tante for det første kullet på Fogn denne sommeren. Her burde det være mange voksne jenter som kjenner seg igjen. Tips oss om navn.

1.

/images/Turid/turid1_thumb.jpg

2

/images/Turid/turid2_thumb.jpg .

3

/images/Turid/turid3_thumb.jpg .

4

/images/Turid/turid4_thumb.jpg .

5.

/images/Turid/turid5_thumb.jpg

6.

/images/Turid/turid6_thumb.jpg

7.

/images/Turid/turid7_thumb.jpg

8.

/images/Turid/turid8_thumb.jpg

9.

/images/Turid/turid9_thumb.jpg

10.

/images/Turid/turid10_thumb.jpg

11.

/images/Turid/turid11_thumb.jpg

12.

/images/Turid/turid12_thumb.jpg

13.

/images/Turid/turid13_thumb.jpg

14.

/images/Turid/turid14_thumb.jpg

15.

/images/Turid/turid15_thumb.jpg

16.

/images/Turid/turid16_thumb.jpg

17.

/images/Turid/turid17_thumb.jpg

18.

/images/Turid/turid18_thumb.jpg

19.

/images/Turid/turid19_thumb.jpg

20.

/images/Turid/turid20_thumb.jpg

ALBUMBLAD 1

Fra Nina Sand som var "barnefrøken" på Duedalen de 2 siste årene under siste verdenskrig, har vi fått en god del bilder. Noen av albumarkene som bildene er hentet fra, var så dekorative at vi rett og slett vil vise dere hele sidene. Også på disse albumbladene kan du klikke på bildene, sang, tegning og på brevtekst for å få dem i forstørrelse.

Ongane i gadå Sang Tegning Pottevask
[ Ongane i gadå ] [ Sang ] [ Tegning ] [ Pottevask ]

ALBUM 5
(Tidlig 60-tall og litt annet.)
1.
Klikk for å se større bilde.
2.
Klikk for å se større bilde.
3.
Klikk for å se større bilde.
4.
Klikk for å se større bilde.
5.
Klikk for å se større bilde.
6.
Klikk for å se større bilde.
7.
Klikk for å se større bilde.
8.
Klikk for å se større bilde
9.
Klikk for å se større bilde
10.
Balljenter
11.
Skjønnheter fra Hawaii på Fogn

Noen av bildene som du ser i album nummer 5 (ovenfor), finner du også på disse albumbladene som vi har fått fra "tante" Inger H. Breivik. Bildene på disse album-bladene er av litt dårligere kvalitet, men du finner mange artige kommentarer fra "tante" Inger på bladene. Klikk og les!

Klikk for å se større bilde Klikk for å se større bilde

Klikk for å se større bildeI tillegg til disse tre artige albumbladene har Inger Breivik også sendt oss lønnsslippen for 1 måneds fulldagsjobb på feriekolonien 1964. Som du kan se var betalingen hele kr 23,- pr døgn! nesten 600 kr for hele måneden. <>

<>

Klikk for å se et større bilde Klikk for å se større bilde

Skriv i minneboka Gratis gjestebok Les minneboka