Velkomstside

Hvem er vi?
Duedalens historie
Dette skrev avisene
Bildearkiv 1
Bildearkiv 2
Bildearkiv 3
Duedalentreff 2006
Ymse fra kolonitiden
Minner
Minner 2
Etter turen
Etter turen 2
Bokprosjektet
Våre sponsorer
Kontakt oss
Lenker ut

FLERE FOTOALBUM

Dette er den første siden med bilder fra Duedalen. Etter hvert som behovet melder seg, fyller vi opp denne og de 2 neste arkivsidene med bilder fra dere.

Nå er det også bilder å finne på bildeside 2 og 3.


MINE MINNER

Fortalt av Tove Iren Brekke

Jeg husker at mens vi sto og ventet på båten, kom min tante med en stor brun pose med frukt og snop som jeg skulle kose meg med når jeg kom fram. Men lykken over snop og frukt varte ikke lenge, for når vi kom fram ble det låst inn i snoperommet.

Husker også at vi fikk besøk av gutter og det var veldig spennende.

Vi lagde også skuespill som var gøy, bygde hytter i skogen og holdt ofte leken ”Ta den ring og la den vandre”.

Jeg lengtet aldri hjem mens jeg var der. Jeg ville heller ikke hjem da jeg ble syk og fikk ørebetendelse. Men jeg var veldig flink til å trøste andre når de satt på ”lengteberget” og gråt og ville hjem. Der sang vi også ”Hvis jeg var en fugl med vinger og fjær”

Husker også at jeg var med på potetskrelling, det var jo mange som skulle ha mat. Da jeg var på Duedalen var den røde sovesalen mest poulær. Vi stormet opp trappene for å få en seng på den røde salen. Jeg endte alltid på den blå salen. Men vi hadde det gøy der også. Vi fniste og lo og lot som om vi sov da en av tantene kom inn og skulle se til oss.

Jeg fikk også mange nye venner, men mistet kontakten da vi kom hjem.

Så jeg må si at jeg stortrivdes på Duedalen.


BODIL SVELA MINNES

Det var fantastisk moro å bli tipset om denne nettsiden. Jeg har brukt mange timer på å studere den.
Jeg husker flere navn som Arnhild G, Bjørg Bolme, Liv Norunn, Ellinor (Ellingsen?) og mange, mange flere.
Sally var der. Hun var også kjempegrei. Jeg husker at vi spilte veggball sammen. Var det ikke en Anne Lise eller Inger Lise som var i familie med kokka, også? Hun som var så veldig snill.

Jeg tror at Kathe og jeg kom litt sent den ene gangen. Ellinor lå på blåsalen. Hun kjente meg igjen fra sommeren før og sa at det var ledig i "tvillingsenga" hennes. Der kunne jeg få ligge, sa hun, men jeg måtte ligge på rødsalen den gangen. Kanskje fordi at jeg var litt yngre?

Etter hvert som jeg har sittet og sett på bilder og tekst, dukker det stadig opp nye minner. Gode minner. Husker dere Kjell, som bodde på nabogården. Han var ofte inne på området og hermet etter oss når vi ropte på "bord-dekkerne"?
Husker dere knoklene som lå inne i skogen borte bak huskestativet? De store sa at det var en som var blitt skutt der under krigen. Ja, det var ikke mangel på spenning og mystikk heller.

Jeg har ofte tenkt på de gode fiskekakene vi fikk til middag. De var runde, ikke flate som vi var vant til her fra byen. De var kjempegode. Til fiskekakene fikk vi også makaroni. Jeg husker at jeg gledet meg til denne middagen. Og prinsesse-puddingen, UMM, jeg får vann i munnen.

Lengteberget ligger også sterkt i minnet. Vi hadde vel alle et forhold til det. Vi hadde det gøy på "ferå". Jeg, i alle fall, lengtet aldri noe veldig hjem, men det var en gang jeg kan huske at min søster og jeg gikk opp der og gråt. Vi sa at vi ville reise hjem, men det stakk nok ikke så dypt. Etter litt trøst av tanter og venninner så var det glemt.

Noen ganger syntes vi at det kanskje var litt strengt på "ferå", men slik måtte det jo være. Vi var vel vant med det hjemmefra også, forresten. Med 48 jenter å holde orden på var det nok viktig med disiplin. Vi hadde det godt. Det var ingen overgrep der. Bare trygghet.

MINNER TIL JELSA-PRESTENS ALBUM-BLAD

Jeg husker ikke så mange konkrete enkeltepisoder, men som jeg fortalte, husker jeg at vi hadde hårvask på alle jentene et par ganger i løpet av oppholdet. (Se albumblad 4, til høyre.) Da kledde vi alle, oss sjøl inkludert, i badedrakt, og Klara Bolme stod med vannslanget ut av kjøkken-vinduet. Dette har jeg bildemateriale fra. Jeg har også bilde av jentene som bærer inn nattpottene for kvelden. Det var potter under alle sengene. De måtte tømmes og rengjøres hver dag.

Ingunn Lavik (nå Hole og bosatt i Bryggja i Nordfjord) og jeg gikk på stranda med de ca. 40 jentene hver dag. Det var sol hele tiden de to somrene vi var der. Ingen av oss tanter hadde dykkesetifikat. Heldigvis gikk alt greitt. Vi var også på tur med handelsmannen på øya en søndag i løpet av oppholdet. Da ble alle jentene og tantene plassert på lasteplanet på bilen hans.

Ingunn og jeg (Unni Pedersen, som jeg hette da) hadde en times pause etter middagen hver dag. Da lå vi på taket og solte oss eller leste, mens Klara Bolme så etter jentene. Ellers var jentene vårt ansvar dag og natt i 4 uker. Det er utrolig at det gikk så godt som det gikk.

Noen rømninger hadde vi blant jentene. Det var nok noen som lengta, og noen var vel litt uvant med rutiner og regler. Jeg husker noen fortvilte løpturer rundt på øya etter rømlinger. Ei jente hadde greidd å få tak i penger på rommet vårt og kommet seg på båten til byen før vi oppdaget at hun var vekke.

Jeg husker vi fikk knekte agurker og ukurante tomater fra bønder som hadde drivhus. Jentene gikk og knasket det som snop. Ellers fikk de jo litt godt ved spesielle anledninger, men det var oftest god og alminnelig hverdagskost. Kveldsmaten var ofte hvetenøtter med melk. Hvetenøttene var kommet i store sekker som vi auste opp av, husker jeg.

En gang hver sommer var det besøksdag med kommiteen for feriekoloniene. Det var en festdag med god mat og underholdning av jentene. Det ene året var Aftenbladet også med. Blant billedmaterialet mitt, er også bilder og tekst derfra. Det vil du sikkert også få fra arkivet til Stavanger Aftenblad fra juli 1971.BILDER FRA DUEDALEN

På denne siden og på de to andre bildearkivsidene vil vi samle så mange som mulig av de bildene som finnes ute blant dere. Dersom du har mulighet for å skanne bildene selv, sender du dem direkte til meg ved å bruke knappen "Kontakt oss" i menyen til venstre. Det er veldig flott om du legger ved en liste over navnene på de som er på hvert bilde (dersom du husker navnene) og også antyder hvilket årstall det dreier seg om, og hvilken situasjon som er avbildet. Skulle du ikke ha disse ekstra opplysningene blir vi likevel glad for de bildene du måtte ha.

Dere som ikke kan sende bildene direkte til meg, må kontakte Marianne Janzon på telefon 908 32 772, (eller en av de andre i komiteen. Se på siden "Hvem er vi?" for telefonnummerne deres) så kan dere avtale henting eller levering av bildene med henne.

FOTOALBUM 1

Fargebilder fra Ree Pedersens arkiv.

1 .

Runestad med hesten

2.

9 vakre jenter på rad.

3.

Lengteberget?

4.

Sultne jenter venter på mellemat.

5.

Årskull på dissene

6.

Skuespillere eller mannekenger.

7.

Runestad og Blakken

8.

Herr og fru Runestad utenfor huset sitt

9.

Runestad med frue

10.

Mor og datter med familie.

11.

Klikk på bildet for å se en forstørrelse.

FOTOALBUM 2

Nå strømmer bildene inn. (Send flere!) Dersom du gjenkjenner noen, vil vi gjerne ha flest mulig navn!

1.

Husker du?

2.

Bjørg Bolme

3.

Badenyfmer. Kjenner du igjen noen?

4.

Huset i Duedalen

5.

Sommerbilde!

6.

Badegjeng

7.

På kjøretøyet skal storfolk kjennes.

8.

Oppkledde jenter. Kanskje er det komitebesøk?

9.

Komitebesøk i Duedalen

10.

Har han pakker med hjemmefra?

11.

En gruppe jenter under et bjørketre.

12.

Hele hurven.

13

Glade jenter på vei mot eventyret.

14.

Bading sammen med en av tantene

15.

Klar for avreise fra Duedalen i 1960

FOTOALBUM 3

16.

Hva var det med den kurven?

17.

Ombord på rutebåten på vei mot Fogn

18.

Huset i Duedalen

19.

"Negerjenter" eller blåbærsminkede jenter?

20.

Yrende badeliv

21.

Ingen vannskrekk å spore.

22.

Jenter

23.

På vei inn til Duedalen eller "farvel til Fogn"?

24.

Venter på komiteen.

25.

Årskull 1953

26.

Oppmarsjerte jenter. Kanskje kommer kon..., nei, komiteen?

27.

Renslighet er en dyd og håret er kvinnens pryd.

28.

Middagen forberedes. Potetene skrelles.

29.

Parade for komiteen.

30.

Årskull 1953

Jelsaprestens albumblader

Unni Pedersen (gift Eikeland), som nå er prest i Jelsa, var, sammen med lærerkollega Ingunn Lavik (gift Hole), tante på feriekolonien Duedalen i 1971. Men så mange jenteansikter fra så mange år tilbake er ikke lett å kombinere med navn, så vi håper dere som var jenter i 1971 sender beskjed om navn på de dere husker og kjenner igjen.

Klikk på bilder og tekst på albumbladene for å se større bilder og lesbar tekst.

ALBUMBLAD NUMMER 1

Avisoverskrift Jenter 1971 Albumtekst Ku Avistekst Avistekst Vassing Kalv

ALBUMBLAD NUMMER 2

Badmintonjenter Sammen med tante Unni Avisutklipp Bærtur Glade jenter Mellemat

ALBUMBLAD NUMMER 3

Krokketspill Festdag Festdag 2 Avisutklipp

ALBUMBLAD NUMMER 4

Hårvask 1 Hårvask 2 Avisutklipp Hårvask 3 Hårvask 4
ALBUMBLAD NUMMER 5
Førstemann uti...! Deilig sjøbad Avisutklipp Strekk ut i sola Flotte jenter Alle uti
ALBUMBLAD NUMMER 6
Avisbilde Nattpottene skal på plass tante Unni er hest

Skriv i minneboka Gratis gjestebok Les minneboka